Psikolojik Destek ve Terapi Türleri

Eğitim Portalı
3 min readJul 28, 2020

--

Psikoloji biliminin ortaya çıkışından bu yana, psikoterapiye birçok yaklaşım ortaya çıkmıştır ve bu yaklaşımlar yaş ve bilimdeki ilerlemelere paralel olarak gelişmiştir ve değişmiştir. Psikoloji tarihi boyunca, bu yaklaşımları geliştiren teorisyenler sürekli olarak en doğru yaklaşımın yaklaşmakta olduklarını ve bu yaklaşımın daha etkili tartışmalarının günümüze kadar devam ettiğini iddia etmişlerdir.

Psikolojik Destek ve Terapi Türleri

Bu yaklaşımlar incelenmeden önce konuşma terapisi reçete edilmelidir.
Özetle, terapi “bireyin rahatladığı ve kendini iyi hissettiği her şeydir”. Burada görülebileceği gibi, konuşma terapisi çok genel ve göreceli bir kavramdır. Örneğin, plajda nadir bulunan hayvanları izlemek için yapılan terapi, bir başkasına seyahat ederken terapi olarak tanımlanabilir.

Psikoterapi, bilimsel bilgi ve tekniklere göre bir profesyonel (psikolog, psikiyatrist, psikolojik danışman) tarafından bireye uygulanan sistematik terapi yöntemlerine verilen genel bir isimdir. Psikoterapi ve terapi arasındaki diğer bir fark, gevşemeye ek olarak, bir kişinin duyguları, düşünceleri ve davranışları üzerinde çalışarak sürekli, olumlu ve uyumlu bir duygu ve düşünme davranışı geliştirmesidir. Literatürde yüzlerce farklı psikoterapi yaklaşımı olmasına rağmen, en popüler ve yaygın olarak kullanılan yaklaşımlar (kısaca açıklanmıştır):

Aşağıda psikoterapi yöntemleri kapsamlı şekilde verilmiştir. Ayrıca daha kapsamlı bilgi için “Psikolojik destek türleri” başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

Psikoterapi Yöntemleri

Psikanalitik terapi

Psikanalitik yaklaşım, hasta-istemci zihinsel süreçlerinin bilinçdışı unsurları arasındaki bağlantıları çözmeye çalışır. Çalışma alanı genellikle bilinçsiz süreçler ve çocukluk kayıtlarıdır. Psikanaliz olarak da adlandırılan bu yaklaşım, haftada en az iki kez seansları içerir. Müşteri oturumlarda yatar. Psikanalistin bakışının dışında bir yerde oturuyor. 45 dakikalık oturumlar sırasında, müşterinin aklına gelenleri herhangi bir kısıtlama, sansür veya gizlilik olmaksızın “serbest ilişki” olarak tanımlaması beklenir. Bu bağlar psikanalitik çalışmanın malzemesidir. Psikanalist ve müşteri bu kombinasyonlarda ortaya çıkan şeyler üzerinde çalışıyor. Bu etkinlik genellikle bir yorum çalışmasıdır.

Adlerian terapisi

Adler, bireyin yaşadığı sorunların kendisi ve hayatı hakkındaki yanlış bir anlayıştan kaynaklandığını ve düzeltildiklerinde zihinsel sağlığının iyileşeceğini iddia eder. Adlerian terapisi kısaca bu yaklaşıma dayanmaktadır.

Varoluşçu terapi

İnsan iradesinin önemini vurgulayan ve insan kararlarının bir kişinin hayatını değiştirebilecek bir felsefeyi takip ettiği (şu anda yaşıyoruz) kavramlarına odaklanan terapiye bir yaklaşımdır. Varoluşçu terapide terapistin rolü, bireye bu kararları vermede rehberlik etmektir.

Davranışçı terapi

Sorunun kaynağının öğrenme, modelleme sonucu olduğu ve sorunun çeşitli yöntemlerle (sistematik duyarsızlaştırma, ödül, yoksunluk, vb.) Yerini alacağı iddiaları.

Rogeryan Terapi

Bu, müşteri merkezli bir terapi yöntemidir.

Gestalt Terapisi

Fritz Pels tarafından geliştirilen bir yaklaşım, dayandığı teorik temelin özü şu şekildedir: Bütün kısımlardan oluşur, fakat kısımlar bütünü yansıtmaz, tanımlamazlar, bu kısımlar bütünün özellikleri ile belirlenir. Perls bu yaklaşımı bedeni çevre ile bir bütün olarak ele alarak geliştirdi.

Bilişsel terapi

Sorunun kaynağının kavram yanılgıları ve inançlardan kaynaklandığı ve bu kavram yanılgılarının ve inançların duygu ve davranışlarla değiştiği tezinden kaynaklanan bir terapi yöntemi.

Aile terapisi

Terapi süreci, anne, baba, çocuk ve eş gibi aile üyelerinin katıldığı bir terapi sürecidir.

Sanat Terapisi

Çeşitli teknikler (yazı, müzik, resim, drama) kullanan ve aynı zamanda müşterinin duygu ve düşüncelerini keşfetmek için bu teknikleri kullanan bir terapi yöntemidir.

Emdr Terapisi

Göz hareketleri ve travmanın duyarsızlaştırılması ile veri işleme teorisine dayanan etkili bir terapi yöntemidir ve esas olarak “travma sonrası stres bozukluklarında” kullanılır. 1987 yılında EMDR’nin gelişimi, Dr. Her şey Francine Shapiro yanlışlıkla göz hareketlerinin endişeli düşüncelerin şiddetini azaltabileceğini keşfettiğinde başladı. Dr. Shapiro bu etkiyi travma geçirmiş bireylerde bilimsel olarak incelemiş ve tedavinin başarısı üzerine bir çalışma yayınlamıştır (Journal of Travatic Stress, 1989).

Hipnoterapi

Hipnoz ve hipnotik teknikler kullanarak bir tedavi yöntemi. Genellikle akıl hastalığında hipnoz uygulamasıyla yapılır. Hipnoz ile tedavi edilenlere hipnoterapist veya hipnolog denir. Ancak herkes hipnotize edemez. Bunu yapabilmek için bir uzman olmanız gerekir. Hipoterapistler psikoloji ve tıpta uzmandır.

Makalenin başında belirtildiği gibi, burada bahsedilen yüzlerce farklı psikoterapi yönteminin en büyük vahşi çemberi ya onları reddetti, kendi yaklaşımlarından başka bir yaklaşımı reddetti ya da yetersiz gördü. Bu düşünce tarzı akademisyenlere ve ruh sağlığına tabidir

--

--

Eğitim Portalı
Eğitim Portalı

Written by Eğitim Portalı

Sürekli güncellenen eğitim materyalleri ile bilgilerinizin güncel kalmasını sağlıyoruz. Her türlü bilgi tek çatı altında. https://erzurumda.name.tr/

No responses yet