Cumhuriyet Başsavcısının Görevleri

Eğitim Portalı
2 min readJun 29, 2023

--

Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’deki her il ve ilçede yer alan mahkemelerin başında bulunan bir teşkilattır. Cumhuriyet Başsavcılığı, bir Cumhuriyet Başsavcısı ve yeterli sayıda Cumhuriyet Savcısı tarafından yönetilir. İhtiyaç duyulan durumlarda Adalet Bakanlığı önerisi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla bir veya birden fazla Cumhuriyet Başsavcı Vekili atanır.

Cumhuriyet Başsavcısının Görevleri Nelerdir?

Cumhuriyet Başsavcılığının görevleri şunlardır:

  1. Kamu davasının açılmasına karar vermek üzere soruşturma yapmak veya yaptırmak,
  2. Yargılama faaliyetlerini kamu adına izlemek, duruşmalara katılmak ve gerektiğinde kanun yollarına başvurmak,
  3. Kesinleşen mahkeme kararlarının yerine getirilmesi ile ilgili işlemleri yapmak ve takip etmek,
  4. Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Cumhuriyet Savcısının görevleri ise şunlardır:

  1. Adli göreve ilişkin işlemleri yapmak, duruşmalara katılmak ve kanun yollarına başvurmak,
  2. Cumhuriyet Başsavcısı tarafından verilen adli ve idari görevleri yerine getirmek,
  3. Gerektiğinde Cumhuriyet Başsavcısına vekalet etmek,
  4. Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, Cumhuriyet Savcısı suçun işlendiği izlenimini aldığı anda derhal gerçeği araştırmaya başlar. Soruşturma sürecinde her türlü araştırmayı yapma yetkisine sahiptir. Şüphelinin haklarını koruyarak, delilleri toplar ve muhafaza eder. Deliller suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturduğunda, iddianame düzenleyerek kamu davasını açma görevini üstlenir.

Cumhuriyet Savcısı, soruşturma evresi sonunda yeterli delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumunda kovuşturmaya yer olmadığına karar verir. Ancak yeni deliller ortaya çıkması durumunda ve sulh ceza hakimliğinin kararı olmadıkça, aynı suçtan dolayı kamu davası açılamaz.

Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz edebilir. İtiraz, ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine yapılır. Sulh ceza hakimi, durumu değerlendirerek kararını verir. Eğer kamu davasının açılması için yeterli nedenler bulunmazsa, itiraz reddedilir ve dosya Cumhuriyet Savcısına geri gönderilir. Sulh ceza hakimi istemi uygun bulursa, Cumhuriyet Savcısı iddianame düzenleyerek mahkemeye sunar.

Mahkeme, iddianame ve soruşturma evrakını inceledikten sonra eksiklikleri belirtir ve iddianamenin iadesine karar verebilir. İade kararına Cumhuriyet Savcısı itiraz edebilir. İddianame iade edilemezse, kamu davası açılmış sayılır ve kovuşturma evresi başlar.

Kaynak

--

--

Eğitim Portalı
Eğitim Portalı

Written by Eğitim Portalı

Sürekli güncellenen eğitim materyalleri ile bilgilerinizin güncel kalmasını sağlıyoruz. Her türlü bilgi tek çatı altında. https://erzurumda.name.tr/

No responses yet